Protetika

Protetika

Ukoliko nedostaje deo zuba, jedan ili više zuba ili jednostavno želite nov i blistav osmeh, fiksna ili mobilna protetika nudi rešenje za bilo koji dentalni problem.  Fiksna protetika uključuje ljuskice za zube(fasete), zubne krunice i zubne mostove, dok se totalne proteze(potpune) i parcijalne proteze(delimične) i proteze na implatima nazivaju mobilnom protetikom.

Zubne ljuskice(fasete) su protetski rad tanak poput ljuske jajeta, koji se trajno postavlja na površinu minimalno brušenog zuba i momentalno menja izgled, boju i liniju osmeha. Popularizovane su u Holivudu pa je dobio naziv Hollyvood smile.

Zubne krunice(zubne navlake) su fiksni protetski rad koji imitira oblik veličinu i boju prirodnog zuba te se trajno fiksira na implantu ili na prirodnom zubu koji je oslabljen, oštećen ili je estetski loš. Mogu biti metalo-keramičke ili keramičke.

Zubni mostovi su fiksni protetski rad koji se sastoji od više krunica koje su povezane u jednu celinu. Rade se u slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba ili kada su zubi jako oslabljeni . Glavni uslov je da imate odredjen broj i raspored zuba koji su nosači i potpora celom zubnom mostu. Zubni most se može napraviti na prirodnim zubima ili na zubnim implantima ukoliko nedostaje veći broj zuba.