Dečija stomatologija

Dečija stomatologija

Rana iskustva sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom   uveliko će odrediti na koji način će se dete odnositi prema zdravlju svojih zuba kasnije tokom života. Zato treba započeti nežno, strpljivo i s puno razumevanja.

Prva poseta za dete mora proći bezbrižno, kroz upoznavanje deteta sa stomatološkim okruženjem i instrumentima. Cilj je razbijanje detetovih predrasuda, ukoliko postoje, već pri prvom susretu. Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije i Američke akademije za dečiju stomatologiju, prva detetova poseta stomatologu trebala bi uslediti odmah nakon nicanja prvih zuba ili najkasnije unutar šest meseci nakon toga.

 Zalivanje zubnih fisura standardni je postupak u dečijoj stomatologiji sa svrhom zaštite fisure, tj. jamice mladih stalnih zuba od zadržavanja plaka i prodora bakterija koje uzrokuju zubni karijes. Roditeljima pre svega savjetujemo da vode brigu o detetovim prehrambenim navikama. Zbog velikog uticaja ishrane na nastanak karijesa, detetova ishrana trebala bi biti uravnotežena, sa što manje rafinisanih šećera koje nalazimo u slatkim napicima, čokoladi, bombonama i sl.  Zato je važno ispravno sprovoditi oralnu higijenu i svoje dete od najranijeg  uzrasta  usmeravati ka zdravim i preventivnim navikama.